Ispumpavanje vode iz pećina na Tajlandu EPA Royal thai armyFOTO: ROYAL THAI ARMY / EPA;

Poslednjeg dana spasilačke akcije na Tajlandu puka sreća spasila je ronioce da ne nastradaju nakon što su izvukli i poslednjeg dečaka. Glavna pumpa koja je ispumpavala vodu iz pećine prestala je da radi, a sam tim i nivo vode rapidno da raste, u trenutku kada su članovi spasilačkog tima bili u komori 3, oko 1,5 kilometar od izlaza.

 
 
 
 

Nekoliko sati nakon što je i poslednji dečak izvučen na površinu, trojica ronilaca iz Australije sa kojima su razgovarali novinari "Gardijana" čistili su opremu u komori 3, inače bazi spasilačkog tima unutar pećine gde je nivo vode bio dovoljno nizak da je dozvoljavao da se hoda. Tada je glavna pumpa prestala da radi, a voda brzo da puni komoru.

Erik Braun, Miko Pasi i Klaus Rasmusen, ronioci koji su učestvovali u spasavanju poslenje grupe dečakaFOTO: FACEBOOK
Erik Braun, Miko Pasi i Klaus Rasmusen, ronioci koji su učestvovali u spasavanju poslenje grupe dečaka

Nivo vode je počeo je neverovatno brzo da raste. Začuli su se jezivi krici članova spasilačkog tima koji su se borili da se dokopaju suvog dela i pobegnu od vode koja nadolazi.

- Krici su se začuli pošto su glavne pumpe otkazale i voda je počela da nadolazi. Pojavljivala se svih strana - rekao je jedan od ronilaca za "Gardijan".

- Sva ta svetla sa šlemova sevala su dok su se penjali uzbrdo u komori, a voda je nadolazila - rekao je jedna od ronilaca.

Oko 100 spasioca koji su se nalazili u tom delu pećine, krenulo je ka izlazu i sat vremena kasnije i oni su bili na bezbednom.

Sa njima su na površinu izašli i trojica pripadnika tajlandskih "foka" i australijski lekar koji su prethosnih dana bili sa dečacima i njihovim trenerom u pećini.

 
 
 
 
PROČITAJTE JOŠ: